Wat is een krachtpatser?

Onlangs heb ik mijn bedrijfsnaam veranderd van ‘Van Eeten&Sports’ naar ’krachtpatsers.nu’. Een naam die veel meer past bij wat ik met mijn bedrijf wil uitstralen. Toch kreeg ik van de week van 1 van mijn klanten een vraag over. Hij had er namelijk een negatieve associatie mee. 

Laten we een paar stappen terugzetten. Juni 2018 stapte ik de KvK binnen om Van Eeten&Sports op te zetten, mijn onderneming richtte zich op het begeleiden van mensen naar een gezonde leefstijl. Voeding en sporten was, met een diploma voor gewichtsconsulent in de pocket, en een opleiding tot personal trainer, een logische focus. Dat mijn achternaam Van Eeten is, kwam erg goed van pas. Je schrijft het weliswaar anders maar de bedoeling was duidelijk: je richt je op (e)eten en sporten. Zo geschiedde. 1,5 jaar volle focus op Personal Training, bootcamp en voedingsadvies. 

Maar het knaagde. 

Regelmatig als ik met mijn clienten in gesprek was, wilde ik ze zo veel meer helpen dan alleen het geven van een ‘weekmenu’. Iemand met overgewicht komt bij mij binnen en wil afvallen. Maar er zit zo veel meer achter. Het verliezen van kilo’s staat namelijk ergens voor. Je hebt een dieper verlangen. Het voelde voor mij af en toe ongelooflijk als de plank misslaan als ik aankwam met een weekmenu. Want ik wist: dit is niet wat jij nodig hebt. 

Ik geloof in je eigen kracht.

Ik merkte dus al snel dat ik de verdieping met mensen wilden. En eerlijk is eerlijk: het maken van weekemenu’s, het tellen van kcal: het is niet mijn sterkste punt. Ik ben geen strenge diëtist die zegt wat je allemaal niet mag. Ik geloof ongelooflijk in de je eigen kracht. Als ik jou ga beperken door je restricties op de leggen, geloof ik niet dat jij je beter gaat voelen. 

En dan die naam. Hij bekte niet lekker. Ik struikelde zelf elke keer over mijn woorden als ik mij op een netwerk-event voorstelde. En daarbij, ik voelde geen trots. Helemaal als dan de reactie van mensen was: “oh, jij maakt van die menuutjes.” Menuutjes. Kan het nog kleinerender? 

Omdat ik niet iemand ben die stilzit, richtte ik mij al snel op meer de coaching achter het afvallen. Een training emotie-eten was de eerste stap: hierbij gaat het veel meer om het gedrag achter het eten. Dan om het eten zelf. Super interessant.
Daarnaast volgde ik de SPAT-academy waarbij ik mij de SPAT-methodiek eigen maakte. Hier leerde ik dat gedragsverandering veel makkelijker gaat als je niet alleen maar zit en erover nadenkt. Nee, je moet doen: bewegen!  Het was voor mij al snel duidelijk: dit wordt de doorontwikkeling van Van Eeten&Sports. 

Kom op woman! Man up!

Echter, toen was krachtpatsers.nu nog niet geboren. De geboorte van deze naam en mijn hernieuwde focus gebeurde in februari dit jaar toen ik een dame ontmoette. Zij stelde zich aan mij en een groep andere mensen voor. Ze vertelde haar missie en wat zij komend jaar ging doen. Ze had een prachtig verhaal, maar ze stond niet voor haar verhaal. Ze was slecht te verstaan, pakte niet haar ruimte en deed zich voor als een verlegen meisje van 4. En het enige wat ik kon denken was: kom op woman! Man up! Sta voor je verhaal. Je mag er zijn. 

Dit moment was de geboorte van krachtpatsers. Ik wilde mensen, vrouwen en mannen, helpen om te durven staan voor wie ze zijn. Zelfvertrouwen vergroten, je ruimte innemen. Speak your truth. Ik weet nog hoe boos ik op haar was en dacht: waarom irriteert dit mij zo? Dit was het mooiste signaal wat ik kon krijgen: hier moet je iets mee. 

Het ei was gelegd. Voor mij was duidelijk waar ik met mijn onderneming heen wilde. Het versmelten van mijn trainingen met diepgang en het durven staan voor wie je bent, zorgde voor de geboorte van krachtpatsers. Waarbij een corona-crisis ‘hielp’ om tijd te geven om dit uit te bouwen.

De naam ontstond in een split second. De naam behelsde mijn focus: krachtig zijn in wie jij daadwerkelijk bent. En daar mag je trots op zijn. Ik snap dat een patser iemand is die opschept, stoer doet en misschien niet iets positiefs is. Maar voor mij heeft deze naam niets met opscheppen over jezelf te maken. Want als je echt jezelf bent, hoef je daar niet over op te scheppen. Dan is het goed zoals je bent. En ben je krachtig genoeg om dat te durven laten zien. 

Geef een reactie