Hoe blijf je gemotiveerd?

Hoe blijf je gemotiveerd om je doel te behalen? In mijn praktijk zie ik dat veel mensen hiermee worstelen. In het begin gaat het makkelijk, ze zijn gefocust en hebben er zin in. Maar naarmate de tijd verstrijkt, en de doelen nog niet behaald zijn, wordt de motivatie minder en minder. Tot uiteindelijk er geen focus meer is en men terugvalt in oud gedrag. 

De sleutel tot je succes is om ook je limbische systeem in je brein te betrekken bij het behalen van je doelen. Dit gebied van je brein reageert op beloning en straf op korte termijn. 

De prefrontale cortex helpt je bij focus houden: scherp blijven, plannen maken en uitwerken. Dit gebied van je hersens is alleen snel moe, het vraagt veel energie. 

Als je dus begint met een goed voornemen dan is je prefrontale cortex vooral actief. Het is nieuw, het is leuk, het gaat bijna vanzelf. Maar je prefrontale cortex kan het niet alleen. Je wilt dit hersengebied laten samenwerken met andere gebieden. Door jezelf te belonen voor het behalen van je doelen, hoe klein ook, hou je het limbische deel actief betrokken. 

Praktijkvoorbeeld. Ik geef mezelf elke dag 1 euro als ik iets gedaan heb waar ik trots op ben. Ik doe dit via internetbankieren en zet dan in de omschrijving wat ik gedaan heb. Dit kan verschillen van: rust gepakt, geen alcohol gedronken, soep gemaakt voor de hele week, gelopen met de hond, etc etc. In de omschrijving schrijf ik op waarom ik mezelf beloon, waarom ik trots op mezelf ben. Ik spaar door tot 100 euro en koop van dat geld dan iets wat ik niet snel zelf voor mezelf zou uitgeven. Mocht je voor iets groters sparen, dan kan je natuurlijk doorsparen.

Ik ken ook iemand die geeft haarzelf echt 1 euro elke dag en stopt dit in een piekenpijp. Ze ziet zo elke keer hoeveel stappen ze al zet richting haar ultieme doel. Daarnaast schrijft ze ook op een post-it wat ze die dag gedaan heeft waar ze trots op is. Ze heeft een pot vol complimenten voor haarzelf. Hoe bijzonder! 

Door op deze manier jezelf te belonen, zie je welke stappen je al gezet hebt. Want het gaat nu eenmaal niet elke dag goed. De ene dag lukt beter dan de andere dag. Maar je ziet wel al hoeveel je al gedaan hebt. Je hebt inmiddels jezelf al 43 complimenten gegeven! Je beloont jezelf voor goed gedrag. En dat motiveert je onwijs om door te gaan.

Hoe kan jij jezelf belonen om door te gaan? 

Geef een antwoord