“Ik let onwijs op mijn voeding!”

“Ik let onwijs op mijn eten! Ik drink al 3 maanden niet meer en ik schep nog maar 1 keer op.” Deze week had ik een gesprek met 1 van mijn cliënten over zijn voedingspatroon. Hij viel wel af, maar het ging toch niet precies zoals hij wilde. Zelf was hij wat ontevreden. Hij vond namelijk dat hij heel erg zijn best deed, maar dat het toch te traag ging. Ik vroeg hem naar zijn voedingspatroon. “Wat eet je dan?” Hij begon het op te sommen. 

Terwijl hij opsomde wat hij de afgelopen dagen gegeten had, voerde ik zijn voeding in. We liepen alles af: ontbijt, lunch, avond en tussendoor. Zo gedetailleerd mogelijk. “Welke kaas? Had je boter? Hoeveel scheppen spruitjes? Wat heb je gedronken? 

We kwamen uit op 1430 kcal over een hele dag. En klopt. Dat is niet veel. Vooral als je bedenkt hoeveel kcal deze meneer verbrandt zonder bewegen: 2375 kcal in zijn stofwisseling in rust. 

Korte uitleg: je verbrandt ook kcal als je rust. Je lichaam verbruikt energie voor allerlei taken: temperatuur op peil houden, je hart laten kloppen, celdeling, spijsvertering, stofwisseling etc. Dit is je basale stofwisseling. Dit wordt berekend op basis van gewicht, geslacht, leeftijd en lengte. Je kan je indenken dat iemand die 1m60 is minder verbrand dan iemand die 1m90 is. 

Als alles wat wij ingevoerd hadden in de voeding-app dan zit mijn client veel te ver onder de energie-inname die hij nodig heeft. En dan gaat er wel iets met je lichaam gebeuren. Langdurig te weinig eten of jezelf uithongeren kan zelf leiden tot gewichtstoename. Wat gebeurt er: je lichaam ziet een langdurig te kort aan eten als een mogelijke dreiging van een hongersnood. Allerlei processen leren om met minder energie te werken. Dit doet je lichaam om zichzelf te beschermen en een deel van de voeding wordt direct opgeslagen als vet in plaats van dat het lichaam het gebruikt. 

Ik hoor dit vaak in mijn praktijk: ik eet niet zoveel. En heel vaak klopt dit ook en zijn zij ondervoed. Krijgen ze te weinig voedingsstoffen binnen om ‘normaal’ te leven. Je ziet vaak dat deze mensen een vermoeid lichaam hebben en een vermoeide geest. Zelfs langer slapen biedt dan geen uitkomst.

Wat is dan wel de oplossing? Eten! Voedzaam! 

Aantal tips:

  • Volkoren producten in plaats van tarwe
  • Laat geraffineerde producten zoveel mogelijk achterwege, hou het puur
  • 300 gram groenten per dag
  • 2 stuks fruit
  • Elke dag voldoende gezonde vetten: avocado, vis, noten, zaden, olie. 

Voor mijn client heb ik een weekmenu opgesteld met 3 volwaardige maaltijden per dag. Met de juiste brandstof krijgt het lichaam weer energie om te herstellen. Als je je auto (lees je lichaam) altijd maar volstopt met de verkeerde benzine dan zal het daar vast een hele tijd goed op rijden. Maar wat gebeurt er met je leidingen? Hoe schoon rijd je? Met de juiste brandstof rijd je niet alleen een stuk verder, je rijdt ook nog eens een stuk prettiger met meer energie. 

Benieuwd naar jouw brandstof? Of wil je meer informatie? Neem eens contact op voor een kennismakingsgesprek. 

Wil je meer lezen over energie-inname en deze spaarstand van je lichaam? Lees dan: de dr. Ludidi Vastenmethode.