De lessen van Jip: Speel!

Sinds eind mei hebben wij een pup in huis. Deze Friese Stabij is inmiddels 14 weken oud en heet Jip. Met dit mannetje erbij in huis, loop je tegen de nodige uitdagingen aan. Maar hij heeft je ook wat lessen te leren. Lessen die ik mee kan nemen in het runnen van mijn onderneming en in het dagelijks leven.

Deze week leerde Jip mij dat je meer mag spelen in het leven. Jip houdt van rennen, spelen met andere honden, achter ballen aanrennen (en ze nog niet terugbrengen) en trekspelletjes. Jip is altijd in voor een spelletje. Nooit beroerd om even een stukje met je te rennen of om je uit dagen om de bal te gooien. 

En dat deed me beseffen: we spelen in het leven te weinig. We mogen het leven soms wat minder serieus nemen. 

Natuurlijk, iedereen maakt de nodige shit mee. En ik wil echt niet claimen dat je dan vrolijk moet blijven lachen en doen alsof er niets aan de hand is. Maar we mogen het leven lichter benaderen. Het mag wat minder serieus. 

Ik heb er zelf ook een handje van: ik kan zaken nogal snel serieus nemen. Of gesprekken moeten bij mij allemaal betekenis vol zijn. Of als ik weer op een seminar raar sta te dansen helpt het mij om het allemaal wat lichter en luchtiger  te bekijken. Speel wat vaker in het leven en verwonder je in plaats van je te ergeren. We mogen meer dansen en zingen. En al ziet het er niet uit of klink je vals: who cares? 

Of kijk eens hoe je bepaalde taken uitvoert. Moet het dan gelijk perfect? Hoe hoog leg je de lat voor jezelf? Of sta je jezelf toe om fouten te maken. Kan jij er om lachen en door gaan? Opstaan en weer doorgaan. Je mag fouten maken. We verwachten allemaal zo veel van onszelf, we zijn zo serieus. Wanneer is dat in de mode gekomen? 

Ik kan de neiging hebben om iets gelijk de eerste keer goed te doen. Of als iemand voor het eerst bij mij traint: gelijk een perfecte training neer te zetten. Want iemand moet wel het idee hebben, dat je weet wat je doet. Tuurlijk neem ik mijn werk serieus. Maar ik mag er mee om lachen, ik mag het luchtiger bekijken. Want ik ben van mening dat het voor mijn coachee ook veel fijner wordt, omdat het meer ontspannen is. En iemand die ontspannen is, leert veel meer. 

Daarom: denk als Jip en speel! Neem een bal mee (en dan een pingpong bal, want die is zo lekker licht) en speel! Herinner jezelf eraan dat het allemaal niet zo serieus hoeft. Geniet van het leven en je ziet zo veel meer moois om je heen. 

Geef een reactie