De lessen van Jip: kleine stapjes.

Sinds 1 maand hebben wij een pup in huis. Deze Friese Stabij is 11 weken oud en heet Jip. Met dit mannetje erbij in huis, loop je tegen de nodige uitdagingen aan. Maar dit kleine mannetje heeft je ook wat lessen te leren.

De les waar ik mij deze week erg bewust van werd is: kleine stapjes. Nu ben ik hier sowieso al een voorstander van. Maar Jip drukte me even met de neus op de feiten. Voor Jip is alles nieuw, spannend en eng. Alles wat je nieuw met hem doet, moet je weloverwogen doen, en rustig aan.
Afgelopen weekend namen we Jip mee op de boot. Hier zijn we graag in de zomer en als het weer meezit willen we er ook nog wel eens overnachten. Voor ons dus belangrijk dat de hond zich thuis voelt op de boot. Zij boot-avontuur bracht mij naar de les over kleine stapjes. Want voor je de boot op kan, heb je een steiger over te gaan. Een smalle plank, hoog en aan beide kant water zonder houvast. Wij banjeren hier met spullen en tassen overheen alsof het niets is. Maar voor Jip was het anders.

Het moment dat ik hem op de steiger zette, durfde hij geen kant op. Hij stond doodstil met zijn staart tussen zijn benen. Hij keek me aan met een blik: ik ga nergens heen. Tillen, dat is wat jij mag doen. Ik zak door mijn knieën en zet een paar stappen naar achter en roep de hond. Maar nee, Jip blijft waar hij is. Oké, dacht ik, de stap is duidelijk te groot. Waardoor ik vervolgens een grote stap naar hem toe zette waardoor hij nog maar 1 stap hoeft te zetten en bij mij is. Nog eens roepen: en ja hoor. Jip zet een stap. Nog eens proberen, weer zet ik een flinke stap naar achteren en roep Jip. Maar nee, te groot. Oké, je hebt gelijk: kleiner en ik kom dichter naar hem toe. En dat was ok. Jip overbrugt onze afstand. Zo liep ik, achteruit, en Jip vooruit over de steiger. Elke keer een stukje verder bij hem weg zodat hij het vertrouwen kreeg: ik kan dit. Als we vervolgens op de kade staan juich ik hem toe en zeg ik hoe trots ik op hem ben.

De les van Jip: neem kleine stapjes en wil niet te snel gaan. Neem de tijd om alles in je op te nemen, en vertrouwen te krijgen in wat je doet. Pas als je dat hebt, is het tijd voor de volgende stap.

Geef een reactie