Overschatten van sport

“Ik wil afvallen, dus ik moet gaan sporten.” 
“Als ik maar genoeg beweeg, dan val ik wel af.” 
“Ik heb zo hard gesport vandaag, dat stukje chocolade kan er wel bij.” 

Is dit herkenbaar? Je bent niet de enige. Ik hoor dit vaak bij mensen met wie ik werk als ze het sporten oppakken. Ze komen dan 1 keer in de week, anderen minder dan dat en verwachten (sorry dat ik het zo zeg), wonderen van dat ene uurtje. 

En natuurlijk. Hier zit een kern van waarheid in. Als je wil afvallen, moet je sporten. Als je voldoende beweegt, val je inderdaad af. En als je intensiteit van het sporten hoog en vaak genoeg is dan kan je best af en toe zondigen. Echter, hou je het op 1 keer per week dan ga je daar je doel niet mee bereiken. 

Mensen overschatten wat sport kan doen en tegelijkertijd onderschatten ze het effect van voeding. Dit is al uit te rekenen met een simpele som. Stel: jij wilt afvallen en je gaat 2 keer per week fitnessen. Je verbrandt dan per training gemiddeld 400 kcal (ligt uiteraard aan de intensiteit, je gewicht, geslacht, duur etc), maar even voor het gemak. Je verbrandt dan 800 kcal per week meer. Neem je in die week door een handje nootjes, een paar blokjes chocolade en vooruit dat koekje kan er wel bij. Dan kruip je als snel richting die 800 kcal die je er ‘even’ bij eet. 

Als jij nu op je voeding gaat letten en je kiest ervoor om 500 kcal per dag minder te eten, dan kom je in een week op 3500 kcal minder die je binnenkrijgt. Wat heeft het meeste effect denk je? 

De combinatie van beide is natuurlijk het best. Meer sporten, minder eten. Rust! Maar nog te vaak zie ik dat mensen meer gaan eten, juist omdat ze sporten. En dan vallen ze niet af en vinden dat dan vreemd! Ik zal de laatste zijn die zegt dat je niet moet gaan sporten. De voordelen van sport en beweging zijn legio. Door het sporten bouw je spiermassa op, je banden, pezen, spieren worden sterker. Je beweegt makkelijker, je kan je kop goed leeg maken, je ontspant er uiteindelijk door en niet te vergeten alle sociale voordelen als je in een groep traint. 

Ik zou dus altijd adviseren om meer te gaan sporten. Het enige wat ik je mee geef is: reken jezelf niet rijk als je een stuk hebt hardgelopen of naar de sportschool bent geweest. Want met alleen dat, red je het niet. 

Deze column verscheen vorige week ik de bijlage FIT van het Leidsch Dagblad, Noordhollands Dagblad, Gooi- en Eemlander, Haarlems Dagblad.