Hoe ga jij om met dit seizoen?

De dagen worden korter, de klok is een uur achteruit gegaan en het regent meer. Kortom het is op en top herfst. Hoe doe jij het op dit seizoen? Vind je het ergens fijn, of heb je moeite met die donkere dagen? 

Als ik naar mezelf kijk, ben ik meer van de lente en de zomer, ik hou van die heerlijke lange warme avonden. De herfst is voor mij een uitdaging omdat het voelt alsof ik opgesloten zit in mijn eigen huis. Ik heb vooral moeite met de korte dagen met weinig licht en minder warmte. Terwijl ook dit seizoen haar charmes heeft. Door meer mee te gaan op de seizoenen, geloof ik ook dat je dichterbij jezelf komt en meer harmonie en balans ervaart. Het lichaam heeft ook meer behoefte aan meer rust, misschien merk je dat ook wel aan jezelf: je hebt meer slaap nodig. Ik probeer me daar nu wat meer aan over te geven en probeer te leren van dit seizoen. 

De herfst is een tijd van verstillen en naar binnen keren. De natuur maakt zich klaar voor de winter. De vallende bladeren zijn de bouwstoffen voor de grond van volgend jaar. Wij zouden dus ook meer mogen opladen voor het nieuwe seizoen. Terugkijken op afgelopen seizoen, daarvan leren en dat als bouwstof gebruiken voor volgend jaar. Klinkt misschien allemaal erg cryptisch maar dit kan je terugvoren in je dagelijks leven. Zo merk ik altijd aan mezelf dat ik in dit seizoen meer behoefte heb aan yoga en meditatie. Ik sluit weer een abonnement af bij een yogaschool en gebruik deze mooie asana’s om te luisteren naar het lichaam. Yoga is voor mij het middel om meer in contact met mijn lijf te komen en te luisteren. Waar zit het vast, waar stroomt de energie niet, en waar heb ik werk te doen? Voor sommige mensen werkt meditatie en schrijven heel goed. Welke bouwstof kan je meenemen de lente in? Wat wil je achter laten en wat wil je meenemen? 

Maar denk ook aan je voeding. Mijn lichaam heeft veel meer behoefte aan warm eten. De frisse salades laat ik links liggen, maar ik kies voor een warme pompoen- of linzensoep. In de ochtend ontbijt ik weer eerder met warme havermout. Terwijl ik die behoefte in de lente en zomer niet heb. Ik drink meer cacao en minder koffie.

Eigenlijk biedt de natuur al alles wat we nodig hebben, we zijn alleen verleert om er naar te luisteren. En ja soms stormt en regent het, maar dan is het misschien ook wel eens lekker om wel die kaplaarzen aan te trekken en te gaan stampen in die plassen. Of: je hardloopschoenen onder te binden en in de stromende regen te gaan hardlopen. Stap daarna in een heerlijk magnesium bad of neem een lange warme douche. Wedden dat je je erna als herboren voelt?

Deze column verscheen vorige week ik de bijlage FIT van het Leidsch Dagblad, Noordhollands Dagblad, Gooi- en Eemlander, Haarlems Dagblad.