De krachtpatser van januari: Caroline van den Ende

Eens per maand zet ik iemand in de spotlight die in mijn ogen een krachtpatser is: iemand die staat voor wie hij is, die durft aan zelfonderzoek te doen en iemand die niet vlucht als het moeilijk wordt. Vandaag de tweede in rij: Caroline.

Zij is voor mij een krachtpatser omdat:

Ik ken haar nog helemaal nog niet zo lang, maar ben dankbaar dat ik haar een vriendin mag noemen. Ze maakte op mij direct een onuitwisbare indruk doordat ze zo puur, oprecht en krachtig in haar vrouw-zijn is.  Doordat ze van elke situatie leert en openstaat voor verrassingen in het leven, vind ik haar een echte krachtpatser. 

Stel jezelf eens voor: wie ben je, wat doe je?

Hi! Ik ben Caroline. Verbinden en mensen begeleiden heeft in mijn werkende leven altijd centraal gestaan en de laatste vijf jaar ben ik werkzaam als re-integratiecoach. Daarnaast ben ik 2 jaar geleden gestart met de opleiding tot voetreflextherapeut. In 2022 verwacht ik deze opleiding af te ronden, maar in de tussentijd ben ik ook actief met mijn eigen bedrijf Studio Puur | Vitaliteit & Voetreflexologie. En ben ik mijn opleiding Vitaliteit coaching aan het afronden. De laatste jaren heb ik het holistische aspect in het leven omarmd en zie ik een belangrijk samenspel tussen gezondheid en de wijze hoe we in deze haastige maatschappij ons leven vormgeven. De weg die ik nu aan het bewandelen ben is er een waarin ik mensen wil ondersteunen in hun vitaliteit, maar ook de zingeving en het geluk van het leven wil laten leren (her)ontdekken. Dit doe ik door middel van coaching en voetreflexologie. En hierna ben ik zeker nog niet uitgeleerd, dus ik verwacht dat mijn palet verder verreikt wordt met mooie tools om mensen verder te helpen. Ook ben ik mama van drie ontdekkende jongens (Twan, Hugo en Pepijn) en heb ik een hele lieve man, Stijn, die me de ruimte geeft om me verder te ontwikkelen. Hier ben ik hem enorm dankbaar voor. In het leven geniet ik van mensen om heen, positiviteit, verbinden, het leven vieren, van niets iets maken, muziek, de kleine dingen waarderen, het rustgevende wat de natuur biedt, ben ik verliefd op de bergen in Zwitserland en de fantastische kust in Cornwall. 

Haha, ik vind het een hele eer hoor dat Juliette mij als krachtpatser van de maand heeft benoemd. De lessen die Juliette biedt in haar bedrijf zijn voor mij wel een heel belangrijk onderdeel in mijn week. Ik zorg zelfs voor oppas zodat ik kan sporten, dus dat zegt genoeg. Uiteraard voor mijn fysieke welzijn, maar ook als uitlaatklep waar ik mijn energie heel goed in kwijt kan en wat ervoor zorgt dat ik mijn balans goed houdt. Niet geheel onbelangrijk in deze vreemde tijd waarin alles anders gaat dan je bedenkt. Daarnaast heb ik door Juliette haar lessen mijn lijf fysiek sterker gemaakt en lukt het mij nu wel om hard te lopen. Nu zet ik mijn wekker gewoon vroeger om drie keer in de week te kunnen hardlopen. Wie had dat ooit bedacht?! Dus bij deze enorm bedankt Juliette. En naast bevlogen sportinstructeur is Juliette ook gewoon een heel lief, betrokken en krachtig mens en ben ik blij met haar als vriendin. 

Wat heb je afgelopen jaar geleerd?

In dit heftige jaar met corona heb ik geleerd dat we naast heel kwetsbaar te zijn, ook heel wendbaar zijn als mens. Er zijn dingen in beweging gezet waardoor we zien dat het ook anders kan en wat wellicht ook veel beter past bij onze behoeften. Ik ben erg nieuwsgierig naar deze transitie en verwacht dat dit een mooie bijdrage gaat leveren aan mijn wens dat we als mens meer mogen gaan kijken wat wij nu zelf uit het leven willen halen en wat ons voldoening geeft. Dit is, naar mijn idee, onderbelicht geweest en ik ben hoopvol dat dit steeds meer naar de oppervlakte gaat komen en dat mensen hier actief mee aan de slag gaan.

Wat is je grootste ontdekking dit jaar geweest?

Dat het heel goed mogelijk is om met mijn hele gezin voornamelijk plantaardig te eten. Hiervoor aten we al weinig vlees, maar deze verandering is ons heel goed bevallen. Kijkende naar het milieuaspect, het leed wat de dieren wordt aangegaan en onze gezondheid ben ik trots dat wij als gezin hier een bijdrage in leveren. Uiteindelijk hebben we 1 planeet en daar moeten we met zijn allen wel echt voor gaan zorgen, zodat onze (klein)kinderen hier straks nog een fijn leven kunnen hebben. De documentaire A life on our planet van David Attenborough is wat mij betreft echt een aanrader en een eyeopener.

Wat is je grootste uitdaging geweest?

Focus houden op een stuk selfcare in deze onzekere tijd. Gelukkig heb ik de afgelopen jaren geïnvesteerd in mijn persoonlijk leiderschap en heb hier diverse uitdagende en intensieve trainingen voor gevolgd. Door alles wat ik hier heb geleerd, is het me gelukt om goed voor mezelf te zorgen en mijn eigen innerlijke kompas te blijven volgen dit jaar. Dat houdt voor mij in dat ik leef van binnenuit en niet van buitenaf. Hierdoor ben ik minder afhankelijk van de omstandigheden (die behoorlijk ruk waren dit jaar) maar bleef ik kijken naar mogelijkheden en maakte ik duidelijke keuzes voor mezelf. Dat was niet altijd makkelijk, maar door deze keuzes te maken heb ik geen onnodige energielekken gehad en hier heeft mijn gezin ook veel profijt van gehad. 

Stel: 20 jaar terug: wat zou je tegen jezelf willen zeggen.

O wat niet. Heb je even 😉. Ik had tegen mezelf willen zeggen dat ik wel wat liever mag zijn voor mezelf, dat perfectie niet bestaat, ik van mijn fouten mag houden en het helemaal oké is om je kwetsbaar op te stellen.  Maar ik geloof ook dat ik dit pad heb moeten bewandelen om deze inzichten ook zelf te ervaren en daar pluk ik nu de vruchten van.

Wiens verhaal moeten wij echt horen en is volgens jou een krachtpatser?

Wouter. Vanwege zijn doorzettingsvermogen en discipline om zijn leefstijl radicaal om te gooien. Daar heb ik enorme bewondering en respect voor! Vindt het hierdoor echt een inspirator en daar mag hij trots op zijn.