De krachtpatser van februari: Fabio D’Agata

Eens per maand zet ik iemand in de spotlight die in mijn ogen, of in de ogen van een ander, een krachtpatser is: iemand die staat voor wie hij is, die durft aan zelfonderzoek te doen en iemand die niet vlucht als het moeilijk wordt. De krachtpatser van februari is Fabio D’Agata.

Stel jezelf eens voor: wie ben je, wat doe je? 

Mijn naam is Fabio D’Agata, die heb ik te danken aan mijn Italiaanse vader. Ik ben oprichter en directeur van SPAT Verandert, auteur van het boek Intelligent Bewegen en professioneel spreker. Utrecht is de stad waar ik woon, samen met mijn jonge gezinnetje. Als alles goed gaat komt er binnenkort een kleintje bij. Je hoort het al, ik ben in een bijzondere levensfase beland.

Terwijl ik de fijne kneepjes van het vaderschap ontdek, ben ik als directeur eindverantwoordelijk voor SPAT Verandert. Een bedrijf dat lichaamsbeweging inzet voor gedragsverandering. De methode die we hierbij gebruiken, de onderbouwing en persoonlijke toelichting ervan heb ik opgeschreven in het boek Intelligent Bewegen. Schrijven doe ik graag, spreken ook, maar ik beweeg nog het liefst!

Jij bent voor mij een krachtpatser omdat

Fabio werd door de eerste krachtpatser die in deze rubriek aan het woord was, Gerben, aangewezen om de volgende reden. Gerben: “Ik vind dat je een echte krachtpatser bent als je vanuit een overtuiging andere mensen probeert te helpen. De wijze waarop Juliëtte dit gedaan heeft, vind ik prachtig en heb ik heel veel respect voor.  Laatst hoorde ik toevallig een podcast waar Fabio D’Agata, die kennen we allebei, vertelt hoe het vinden van een oplossing voor zijn eigen angsten resulteerde in een concept voor intelligent bewegen waarin hij mensen helpt met behulp van bewegen hun levensdoelen te bereiken.”

Wat heb je afgelopen jaar geleerd?

Ik heb geleerd dat als er dingen écht onder druk komen te staan, mensen hun ware aard laten zien. Om te beginnen bij mezelf. Ik ben ook écht op de proef gesteld. Normaal gesproken staat er al een verhoogde druk op een jong gezin en het ondernemerschap met alles risico’s die daarbij horen. Ik houd wel van een gezond druk, maar Corona voerde die druk nog eens flink op. Er zijn momenten geweest dat ik alles op alles moest zetten om mezelf goed te blijven verzorgen, om te voorkomen dat ik in paniek zou raken of extreem gefrustreerd zou worden.

Bij SPAT moesten we onze eigen gezondheid en die van anderen beschermen, maar tegelijkertijd ook razendsnel digitaliseren en onze plannen wijzigen. Kunnen we op elkaar aan nu het erom gaat? Blijven we financieel gezond? Wat doen onze opdrachtgevers? En dan heb ik het nog niet eens over mijn thuissituatie waar ik, als kersverse vader, soms ook niet weet wat ik aan moet met een krijsende dochter (blijkbaar kreeg ze tandjes…).

Nu kan ik zeggen dat ik mezelf weer een stukje beter ken en de band met mezelf sterker is geworden. Dat geldt ook voor de band die ik heb met de mensen om mij heen. De spanning kon hoog oplopen en dat is voor niemand makkelijk. Er zijn daarom ook mensen geweest die zich van een minder chique kant hebben laten zien of zelfs zonder overleg de stekker uit de samenwerking hebben getrokken. Maar gelukkig is dit heel schaars. Je kunt zeggen dat ik heb geleerd om ongelooflijk dankbaar te zijn voor alle mooie mensen om mij heen. 

Wat is je grootste ontdekking dit jaar geweest?

Dat ik een vader kan zijn voor mijn dochter. Zelf heb ik dat helaas nauwelijks mogen ervaren en vanwege dat gebrek, was ik zoekende. En dat ben ik soms nog steeds, maar ik ontdek steeds vaker de vader in mij. Dat is een volstrekt nieuwe ervaring. De vaderrol komt thuis goed van pas en soms ook in het werk. Mijn goede vriend Gudo zei laatst tegen mij dat hij het inspirerend vond hoe ik mijn vaderschap omarmde (terwijl we het er nauwelijks over hadden gehad) en mijn vriendin zei laatst: “Je ziet er anders uit, je ziet eruit als een vader.” Dat voel ik dan ook diep vanbinnen en dan moet ik wel even slikken. Het is geweldig om dit deel in mij te ontdekken. 

Wat is je grootste uitdaging geweest dit jaar?

Dat zijn er nogal wat! Als ik deze vraag heel concreet mag insteken, dan heb ik meer moeite dan ooit om lekker te bewegen. Dat zou je misschien niet verwachten van een grote liefhebber die er zijn vak van heeft gemaakt en er dagelijks mee bezig is, maar eerlijk is eerlijk. Met het hele pakket nu is het best lastig. Maar ik wil én kan niet zonder (intelligent) bewegen. 

Gelukkig zijn er oplossingen! Mijn advies naar mezelf en aan anderen is: leg de lat nu midden in een crisis lekker laag. Wees lief voor jezelf. Wandel veel, fiets en ga actief de dag door. En als alles meezit, speel een heerlijk potje tennis. Als het moet, zet ik een eigen trainer in om mee aan de slag te gaan. Deze tijd schreeuwt om mensen als jij, Juliette!

Stel: je mag 20 jaar terug in de tijd? Wat zou je tegen jezelf willen zeggen?

Ontspan.

Wiens verhaal moeten wij echt horen en is volgens jou een krachtpatser? 

Met veel plezier geef ik het stokje door aan Ferko Öry. Vroeger was hij kinderarts en nu zet hij zich vol in voor een betere jeugdzorg. Het is een bijzondere man met een verhaal, dat voel je direct. Kort geleden hoorde ik in de wandelgangen dat hij een zeer bijzonder levensverhaal heeft en deze op papier heeft gezet. Ik ben zo benieuwd geworden dat ik zelf uit kijk naar zijn verhaal!