Accepteer je tekortkomingen en vergroot je zelfvertrouwen

Bij mensen die weinig zelfvertrouwen hebben ontbreekt het vaak aan zelf-acceptatie of zelf-effectiviteit. Als 1 van deze pijlers wankelt, loopt het zelfvertrouwen een deuk op. 

Zelf-acceptatie, het woord zegt het al, is het accepteren van jezelf. Van alles van jezelf. Ook je tekortkomingen, ook dat waar je minder blij mee bent. Zelf-acceptatie is ook wel de waarde die jij aan jezelf toe kent. Vind je jezelf waardevol? Of moet je eerst aan van alles voldoen voordat je jezelf goed genoeg vindt? Moet je eerst een studie afmaken om een stap richting een nieuwe carrière te maken? Moet je eerst 10 kilo afvallen voordat je blij bent met jezelf? Moet je eerst het hele huis schoonmaken voordat je jezelf een goede moeder kan noemen? Als je van jezelf vindt dat je eerst van alles moet voordat je compleet bent, kijk je als het ware onvolwaardig naar jezelf. Je vindt jezelf pas volwaardig als je aan allerlei eisen voldoet. 

Dodelijk vermoeiend. 

En zal ik je eens wat vertellen? Je zal nooit goed genoeg zijn. Want als je die 10 kilo bent afgevallen, of als je het huis hebt schoongemaakt, dan volgt er altijd wel weer een andere opdracht. Dan is er altijd wel weer iets te doen om aan te voldoen. En zo blijf je maar bezig. Ik ben helemaal voor jezelf ontwikkelen, het beste uit jezelf halen en jezelf af en toe een trap onder je kont geven om dingen te doen die spannend zijn. Maar ik accepteer daarbij wel dat het spannend is. Maar ik vind mezelf niet minder omdat ik het spannend vind, of leg mezelf van alles op voordat ik een volgende stap mag zetten. Of voordat ik een liefdevolle vriendin ben. Dat ben je al. Ook als het soms niet zo voelt. 

Die interne criticus, die stem in ons hoofd die zegt dat het nooit genoeg is, is een gemeen mannetje. Althans bij mij is het een mannetje. Deze stem gaat soms flink tegen mij tekeer. “Krachtpatsers zal nooit succesvol worden!”, schreeuwt-ie. Of: “Wie zit er nu op jou te wachten?”. “Wat weet jij er nu van”, ook zo’n lekkere… Ik kan mijzelf door deze stem naar beneden laten halen. Of, ik achterhaal waarom die stem er is en waar-ie mij voor behoed. Voor mij is het behoeden van teleurstelling. Mocht die stem gelijk hebben, dan bespaar ik mij de teleurstelling als het niet lukt. Of als het niet slaagt. Gelukkig luister ik er niet meer naar. Anders had krachtpatsers nooit bestaan, was ik nooit naar Bali gegaan, had ik nooit in Frankrijk gewoond, had ik nooit het programma van 365 dagen succesvol gedaan. Dan had ik op de bank gezeten wachtend op een leven wat ik wilde hebben maar nooit gedaan heb. 

Met het krachtpatser-programma geef ik inzicht in jouw interne criticus en gaan we het eerst ervaren door je in beweging te zetten. Allerlei oefeningen komen langs om te leren krachtig te staan. Om weerstand te bieden tegen die stem, die stem die je naar beneden haalt. Hoe voelt het om krachtig te staan, ook al sta je op een wiebelige ondergrond. Hoe pas je jezelf aan om toch overeind te blijven? Hoe blijf je staan ook al doet iemand zijn best om je om ver te krijgen? Dit kan met allerlei materialen, van touwen, tot elastieken, door te boksen. Door te ervaren en te voelen hoe je krachtig staat in elke situatie, is de verandering in gang gezet. En kan je dit gevoel mee nemen het dagelijks leven in. Het gevoel is makkelijker naar boven te halen. Eén van mijn trainees zei hierover: “Ik heb het idee dat ik door het bewegen verder en dieper kom dan als ik bij mijn therapeut op de bank zit. Het lijkt alsof ik er makkelijker bij kom.” 

Het krachtpatser-programma is gericht voor jou als je merkt dat je weinig zelfvertrouwen hebt, als je meer in contact wil staan met je lichaam en beter je grenzen wil aangeven. In dit programma van 4 weken leer je jezelf  op een speelse manier beter kennen op een dieper niveau. Dit programma wordt 4 keer per jaar aangeboden. De eerst volgende is eind maart. Hiervoor is nog beperkt plek en kunnen zich nog 4 mensen aanmelden. De volgende training zal in juni plaatsvinden.

Voor meer informatie kan je op deze pagina kijken. Heb je een vraag stuur mij dan een bericht (zie onder aan de pagina). Sparren om te horen of dit programma iets voor jou kan betekenen kan altijd. 

In deze blog besprak ik zelf-acceptatie. In een volgende blog zal ik het hebben over zelf-effectiviteit. De tweede pijler als het gaat om zelfvertrouwen.