Je lijf is je tempel

Sinds mijn 21ste ben ik zelf wat fanatieker geworden met sport en gezondheid. Ik weet nog dat ik vanaf mijn 16de, en misschien zelfs eerder, ongezond begon te eten en te drinken en weinig bewoog. Stappen vanaf mijn 15de, veel suikerhoudende dranken en veel KitKats in de lunchpauze. Heel veel KitKats. Als ik foto’s van mezelf terugkijk in die tijd dan is dat niet mijn gezondste periode. Ik hoor wel eens mensen zeggen: “Nou ik was zo gezond en slank in die tijd. Als ik foto’s van mezelf terugkijk, snap ik niet waar ik mij zo druk om maakte…” Dat geldt niet voor mij. Met enige schaamte, maar ook onbegrip naar mezelf, kijk ik terug. Hoe kon ik zo voor mezelf gezorgd hebben? 

Ik studeerde Journalistiek in Zwolle en woonde daar op kamers. Ik weet nog goed het moment dat ik mijzelf in de spiegel bekeek en niet blij was met wat ik zag. En dat is nog zacht uitgedrukt.Dat is het moment geweest dat ik dacht: en nu ga ik er iets aan doen. Ik ben begonnen bij een sportschool en raakte verslingerd aan de groepslessen. Al snel zat ik daar wel 6 keer per week. Op dat moment ben ik pas, vanuit mezelf, gezonder gaan leven.

Wat best gek is want bij ons thuis werd er gezond gegeten en we zijn een sportief gezin. Althans, ik ben later ook sportief geworden. Mijn moeder kookt altijd gezond, veel groenten en altijd extra salades. Gezond eten is voor mij normaal. Mijn vader is altijd zuinig op zijn lijf. Hij beweegt en sport veel en probeerde ons dat ook mee te geven. Hij zei vaak: Je lichaam is je tempel, hier moet je nog heel lang in wonen. Dus zorg er goed voor. 

Ik ben pas later iets gaan doen met deze adviezen. 

Want je hebt maar 1 lichaam.  En waarom zou je er niet zuinig op zijn? Hoe help je jezelf door het vol te stoppen met te veel en te ongezond eten? Waarom zou je jezelf ongelukkig maken door weinig te bewegen? Waarom zou je altijd maar doorgaan en niet uitrusten? Is dat beter voor je lichaam? Want zeg nou zelf: als je lichaam het voor het zeggen had, wat zou-ie doen? 

Deze column verscheen vorige week ik de bijlage FIT van het Leidsch Dagblad, Noordhollands Dagblad, Gooi- en Eemlander, Haarlems Dagblad.