De krachtpatser van december: Gerben van Ouwendorp

Eens per maand zet ik iemand in de spotlight die in mijn ogen een krachtpatser is: iemand die staat voor wie hij is, die durft aan zelfonderzoek te doen en iemand die niet vlucht als het moeilijk wordt. Ik trap deze rubriek af met 1 van mijn beste vrienden: Gerben. Die in mijn ogen een echte krachtpatser is.

Stel jezelf eens voor: wie ben je, wat doe je? 

Allereerst Juul, super tof dat jij mij als een krachtpatser ziet en dat ik de eer heb om deze rubriek af te trappen. Dank daarvoor. Ik ben Gerben, ben 40 jaar en woon ruim 4 jaar in Haarlem. Geboren en getogen in Nunspeet op de prachtige Veluwe.

Vijf jaar geleden zat ik nog in een erg donkere periode in mijn leven. Prive gingen er dingen niet goed en ik kon hier moeilijk mee omgaan. Ik ging drinken, gebruikte drugs, alles om maar niet de confrontatie met mijzelf aan te gaan. Ik besloot radical het roer om te gooien ben professionele hulp gaan zoeken, want ik besefte dat ik deze problematiek niet even zelf zou oplossen.

Inmiddels geniet ik ruim 4,5 jaar volop van iedere dag en de mogelijkheden die zij biedt om te groeien. Of dat nu op het gebied van gezondheid / sporten is, persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit of op werkgebied. 

Soms kan ik hier lekker in doorslaan, maargoed dat heeft misschien te maken met mijn ‘lichtelijke’ verslavingsgevoeligheid. Uiteindelijk is het voor mij altijd weer een interessante zoektocht om daar een balans in te vinden.

Dagelijks probeer ik met behulp van data experimenten op te zetten die een bijdrage leveren aan de klantervaring op websites, maar ik moet eerlijk bekennen dat dit verder gaat dan alleen in mijn werk. Ook in mijn eigen leven pas ik dit toe en leer ik wat wel of niet voor mij werkt.

Naast mijn werk lees ik veel en ben ik echt wel verslaafd aan sporten. Ik fitness, loop hard, doe yoga en pak af en toe een bokszak mee. En verder bezoek ik graag concerten en musea en mag ik graag reizen. Helaas stonden deze door Covid-19 dit jaar op een laag pitje.

Jij bent voor mij een krachtpatser omdat:

Ik ken Gerben van mijn tijd toen ik nog bij Telegraaf Media Groep werkte, zo’n 5 jaar geleden. Gerben en ik raakten al snel bevriend. We hebben dezelfde humor en kunnen goed praten samen. Al snel hielpen wij elkaar met levensvragen en keuzes die daarbij hoorden. We hebben samen een pad bewandeld op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Ieder zijn eigen pad, maar die paden kruisten elkaar regelmatig. En telkens op die kruising leerde ik weer iets van Gerben. En dat doe ik nog steeds. Gerben probeert 150% uit zijn leven te halen, is altijd in ontwikkeling en durft ook de confrontatie aan te gaan met zijn eigen demonen. Ik heb Gerben zien groeien en zien ontwikkelen tot de persoon die hij nu is. Dat je zo met jezelf aan de slag gaat, ook (of juist) als het moeilijk wordt, is voor mij krachtpatser-waardig. En daarom benoem ik hem tot krachtpatser van de maand. 

Wat heb je afgelopen jaar geleerd?

Amor Fati! Omarm je lot. Ik ben ruim 4,5 jaar ‘clean’, maar vanaf dat ik mijn leven weer op de rit kreeg, was daar een bijna obsessieve behoefte om de tijd die ik tijdens mijn verslaving ‘verspeeld’ had, in te halen. Dus ik was bezig om mijn dag tot op de minuut te plannen en moest productief zijn van mijzelf. Ik was perfectionistisch en een enorme controlfreak. Als ik 90% van mijn doelen had bereikt keek ik niet naar de 90%, maar naar 10% die ik niet had gedaan. Niet echt heel gezond en het werkte eigenlijk heel contraproductief. 

De conclusie was al vrij snel dat dit leven mij niet heel gelukkig zou maken. Zelfacceptatie en liefdevol terug kijken op mijn verleden is wat ik uiteindelijk heb gedaan. 

Door dit verleden ben ik in contact gekomen met het 12-stappen programma. Een erg leerzaam en praktisch programma. Zonder mijn verleden zou ik nooit met dit programma in aanraking zijn gekomen en zou ik niet de persoon die ik nu ben. Sindsdien probeer ik eigenlijk alles wat het leven mij biedt, zowel positief als negatief, liefdevol te omarmen en te accepteren en dat is waar Amor Fati eigenlijk voor staat.

Wat is je grootste ontdekking dit jaar geweest?

De 4 slaap chronotypen van Dr. Michael Breus. Hierin beschrijft hij dat we allemaal een circadiaans ritmisch patroon hebben. Op basis van dit patroon zijn er specifieke momenten wanneer we bijvoorbeeld het best kunnen slapen, sporten, ons kunnen focussen. Kortom het meeste uit de dag halen op een gezonde en verantwoorde manier.

Deze ontdekking deed ik toen ik dit jaar kampte met best wel heftige slaapproblematiek. Op een gegeven moment sliep ik maanden gemiddeld 3-4 uur per nacht (en aangezien ik geen jonge kinderen heb, vond ik dit niet echt gezond). Ik heb hulp gevraagd en ben met een slaapcoach aan de slag gegaan. Naast het resetten van mijn slaappatroon ben ik mijn dagen gaan indelen op basis van mijn chronotype; Dolfijn. Ik slaap effectiever en haal meer uit mijn dag.

Wat is je grootste uitdaging geweest dit jaar?

Minder doelen stellen. Waar ik in het verleden echt een tiental serie aan doelen kon formuleren op kwartaal-, maand- en weekniveau, heb ik er nu maximaal 5 waar ik mij op richt in de aankomende 90 dagen. En deze breek ik op in kleinere milestones.

Als ik mijn To Do lijst of planning maak dan bepaal ik de prioriteit op basis van deze doelen. Dit klinkt allemaal vrij heftig maar die planning is tot max. 21:00 uur, daarna verlies ik mijzelf vaak lekker met een voldaan gevoel in een goed boek of een leuke film.

Stel: je mag 20 jaar terug in de tijd? Wat zou je tegen je je toekomstige zelf willen zeggen?

Gast, ga je eens verdiepen in meditatie, dit gaat je echt helpen! 

Sind 4,5 jaar mediteer ik best wel intensief en het brengt mij heel veel rust in zowel mijn hoofd als in mijn lichaam. Daarom begin ik iedere dag met een meditatie van 10-15 min.

Wiens verhaal moeten wij echt horen en is volgens jou een krachtpatser?

Iedere week ontmoet ik op de bijeenkomsten die ik bezoek krachtpatsers, maargoed aangezien dat anoniem is kan ik die moeilijk benoemen. 

Ik vind dat je een echte krachtpatser bent als je vanuit een overtuiging andere mensen probeert te helpen. De wijze waarop jij dit hebt gedaan vind ik prachtig en heb ik heel veel respect voor.  Laatst hoorde ik toevallig een podcast waar Fabio d’Agata, die kennen we allebei, vertelt hoe het vinden van een oplossing voor zijn eigen angsten resulteerde in een concept voor intelligent bewegen waarin hij mensen helpt met behulp van bewegen hun doelen te bereiken.