De krachtpatser van april: Carolien Wijnberg

Eens per maand zet ik iemand in de spotlight die in mijn ogen, of in de ogen van een ander, een krachtpatser is: iemand die staat voor wie hij is, die durft aan zelfonderzoek te doen en iemand die niet vlucht als het moeilijk wordt. De krachtpatser van april is: Carolien Wijnberg.

Carolien is voor mij een krachtpatser omdat ze een doorzetter is, al vindt ze zelf van niet. Ze heeft afgelopen jaar zulke mooie stappen gezet. Ze heeft zo veel bereikt, ze is niet alleen fysiek sterker (en slanker ;)) geworden, maar ook mentaal. Ze komt altijd sporten, in weer en wind. En ook bij een flinke tegenslag in de vorm van een rugblessure, zet ze haar schouders eronder en pakt de draad weer op. Ze verdient het om eens in het zonnetje te staan, want dat zou ze nooit uit zichzelf doen en ze is zo goed bezig. Carolien, ga zo door want je bent zo goed bezig! 

Stel jezelf eens voor: wie ben je, wat doe je?  Ik ben Carolien Wijnberg, 45 jaar oud en getrouwd met Arno. Ik kom uit Amsterdam maar sinds 5 jaar woon ik met veel plezier in Sassenheim. Nadat ik jaren als verpleegkundige in diverse ziekenhuizen aan het bed heb gestaan heb ik 3 jaar geleden de overstap gemaakt naar de 112 meldkamer. Hier neem ik voor de regio Hollands Midden de telefoontjes voor ambulanceaanvragen aan. Soms heftig maar heel mooi werk. In m’n vrije tijd ga ik, in de normale wereld zonder corona, graag uit eten, naar de film, de natuur in en op reis. Met de camper door Canada staat al in de startblokken, wachten is op groen reislicht… Laten we hopen dat dit snel weer mag allemaal…

Wat heb je afgelopen jaar geleerd?

Het afgelopen jaar heb ik weer ervaren (want geweten heb ik het stiekem denk ik altijd wel al) dat ik een leuker en sterker mens ben als ik ook wat liever ben voor m’n lijf. De balans tussen hoofd en lijf is weer eens heel duidelijk geworden. Bewegen en gezond eten zijn leuker en op lange termijn een betere beloning voor jezelf dan een zak chips en een serie op de bank. 

Wat is je grootste ontdekking dit jaar geweest?

Als ik al m’n abonnementsgelden van sportscholen gespaard had had ik er een dikke auto van kunnen kopen of een wereldreis van kunnen maken zeg ik altijd. Zwemmen, fitness, hardlopen, boksen, ik heb het allemaal geprobeerd en ook allemaal niet volgehouden. Maar in de zoveelste poging op zoek naar beweging (van lopend naar zittend werk merk je namelijk aanzienlijk in alle vezels van je lichaam) kwam ik bij Juul terecht. En haar aanpak, motivatie, geduld in combinatie van buitenlucht en afwisseling maakt dat ik het leuk vind en dus al bijna een jaar volhoud. Dus niet het bewegen omdat het moet maar iets zoeken dat ik leuk vind en bij me past maakt dat het z’n vruchten afwerpt. Ik ben blijer, sterker en 25 kilo lichter!

Wat is je grootste uitdaging geweest dit jaar?

Zoals ook Rome en Parijs niet op een dag gebouwd zijn kun je ook niet van de een op de andere dag een ander, zelfverzekerdere vrouw zijn. Geduld is niet mijn sterkste kant, en helemaal niet als het mezelf betreft en dat vind ik nog wel eens lastig. Ik moet genieten van kleine successen en niet meteen het grote geheel willen aanpakken. Leren en veranderen doe je een heel leven lang. Maar ik ben ervan overtuigd dat ik met deze nieuwe levensstijl nog een heel leven te leren en veranderen heb…

Stel: je mag 20 jaar terug in de tijd? Wat zou je tegen jezelf willen zeggen?

Wees lief voor jezelf, je mag er zijn.

Wiens verhaal moeten wij echt horen en is volgens jou een krachtpatser? 

Ik kan hierbij geen namen noemen maar ik vind de deelnemers van je Krachtpatserprogramma heel dappere mensen. In groepsverband met de billen bloot en onzekerheden die al jaren de jouwe zijn willen en durven aanpakken vind ik heel dapper en krachtig.