Be yourself, no matter what they say

Toen ik nog een klein meisje van 10 jaar oud was, zong en danste ik altijd veel met mijn moeder. Een van de nummers waar we altijd op zongen was ‘Englishman in New York’ van Sting. In dit nummer zingt hij een paar keer ‘Be yourself, no matter what they say’. Mijn mams vond en vindt dat altijd een belangrijke zin. Wees jezelf, er zijn al genoeg anderen.

En laat het nou net geen toeval zijn, dat ik deze woorden als basis van mijn onderneming gebruik. Hoe moeilijk is het om in de huidige maatschappij voor je eigen normen en waarden te staan, want laten we wel wezen. Wat is jouw mening en wat is van een ander? Wat wil je zelf nu eigenlijk? Hoe blijf je overeind in de huidige maatschappij?

Van kleins af aan leren we al dat we in een bepaald stramien moeten volgen. Steek je boven het maaiveld uit, en daar was ik 1 van, dan blijft er niet veel van je heel. Hoe eerlijk is dat? Ik was 8 toen ik van Amsterdam naar Purmerend verhuisde. Een andere stad, een andere school, andere vriendjes en vriendinnetjes. Ik had vooral veel moeite met mij aan te passen op mijn nieuwe basisschool. Ik had veel ‘gedoe’ met leerkrachten. Ik was bijdehand, kreeg veel straf en paste er niet. Ik dreef sommige leerkrachten tot wanhoop. Het enige wat ik deed, was voor mezelf opkomen. Ik zei als ik het ergens niet mee eens was. Maar dat werd daar niet gewaardeerd. Vanaf dat moment leer je dus: als ik anders ben, dan val ik buiten de boot.

Wat een ruk les. Moeten we dan maar allemaal hetzelfde zijn? En of je nu wil of niet, maar zo’n les neem je mee. Meedraaien in de maatschappij, dezelfde mening hebben, hetzelfde zijn. Terwijl we niet hetzelfde zijn! En daar mag je voor staan ook.

Het is fijn om met mensen buiten te werken en ze te laten voelen wie ze echt zijn. Wat hun kracht is. Het logo van krachtpatsers staat in de maansymboliek voor kracht. Omdat ik geloof dat als je jezelf bent, je echt in je kracht staat.

Maar wie zijn we? Wie ben jij? Weet je wie je bent? Hoe dicht sta je bij jezelf? En durf je op te komen voor wie je bent? Ook al is die mening anders. En om dat te durven, om voor je eigen stem op te komen is kracht nodig. Kracht die wij allemaal in ons hebben. Ook al denken we soms van niet.

Daarom vind ik de zin: ‘be yourself, no matter what they say’, ook zo krachtig. Want durf je jezelf te zijn ook al is de stem van anderen nog zo luid?

Ik dank mijn moeder uit de grond van mijn hart dat ze mij deze les heeft geleerd. Wie zou ik geweest zijn, als zij mij die ruimte niet had gegeven. Daarom is deze blog een ode aan haar, omdat het gewoon een geweldig wijf is.

Geef een reactie